Vlooien en teken

Vlooien en vlooienbestrijding

Vlooien zijn kleine 1-6 mm lange bruin-grijze insecten. De volwassen vlooien leven van bloed en leggen in de loop van hun leven veel eitjes. Deze eitjes ontwikkelen zich tot poppen en deze kunnen erg lang in de omgeving overleven. Met name in een warme donkere omgeving gaat deze ontwikkeling snel (3-4 weken van ei tot volwassen vlo). Dus 5 % van vlooienpopulatie zit maar op uw hond of kat, de rest zit in de omgeving!

Waarom vlooien bestrijden?

 • De beet van vlooien veroorzaakt jeuk
 • Dieren kunnen een vlooienallergie ontwikkelen: van een vlooienbeet hebben ze 6 weken lang gigantische jeuk
 • Vlooien kunnen lintwormen overbrengen, dus combineer ontworming en de vlooienbestrijding
 • Vlooien kunnen ook andere ziekten overbrengen, zoals bv leucose

Heeft mijn huisdier vlooien?

Als u vlooien ziet lopen bij uw huisdier, dan kunt u er zeker van zijn dat er in de omgeving nog veel meer vlooien, eitjes en poppen zijn. Vlooien zijn niet altijd te vinden, makkelijker is om de vlooienpoep te vinden. Ga hiervoor met een vlooienkam door de haren. Verzamel alle “zwarte puntjes” op een stuk witte keukenrol. Als je deze zwarte puntjes nat maakt ontstaan rode kringetjes rond de puntjes als het inderdaad vlooienpoep is. Vlooienpoep is immers verteerd bloed! Als de puntjes gewoon zwart blijven is het grint en grond van buiten. 

Vlooienbestrijding

De bestrijding van vlooien bestaat uit een combi van:

 • Het doden van de vlooien op het dier mbv bv frontline
 • Zorgen dat de voorplanting van de vlooien geremd wordt mbv pipetjes op de huid zoals bv frontline combo, practic en speciale vlooienbanden
 • zorgen dat de omgeving vlo, ei en pop vrij is mbv stofzuigen, dweilen, wassen en omgevingsspray

Teken en tekenbestrijding

Teken behoren net als mijten tot de spinachtigen. Zij zijn lichtbruin tot donkerbruin van kleur met een kleine kop/borst met daarop 8 pootjes en een heel groot achterlijf. Op de kop hebben zij een paar stevige kaken en een zuigsnuit waarmee ze bloed van hun gastheer zuigen. Het achterlijf is afgeplat en erg elastisch: tijdens het bloedzuigen zwelt een teek enorm op. 

Waarom zijn teken gevaarlijk?

Teken kunnen ziekten tijdens het bloedzuigen overdragen.

- 25% van de teken is besmet met Lyme / Borreliose

- 5 % van de teken is besmet met Babesiose

- Ehrlichiose is nog niet in NL bij de teken gevonden

Vroeger waren enkel de buitenlandse teken besmet met deze ziekten, maar door ons intens vakantieverkeer zijn deze teken meegenomen naar Nederland en hebben zij zich aan ons klimaat aangepast en kunnen zij zich inmiddels hier voortplanten. Hierdoor is Babesiose bij ons nu in opkomst en zal Ehlichiose ooit volgen. 

Tekenbestrijding

De bestrijding van teken bestaat uit;

 • De verwijdering van aangehechte teken van uw huisdier Plaats de tekenpincet of tekentang over het lijf van de teek, tegen de huid van het huisdier aan. Hierna draaien tot de teek zélf loslaat, dus NIET trekken. Het maakt hierbij niet uit of je rechtsom of linksom draait. Als de teek eenmaal los is, kun je de nu zichtbare tekenbult ontsmetten met bijvoorbeeld alcohol of dettol.

  Handig om te weten: ziekten gaan pas 24-48 uur na aanhechting van de teek over op de gastheer. Dagelijks controleren van hond en kat is dus uitermate belangrijk en helpt tekenziekten voorkomen!
   
 • Het doden van de teken op uw dier, mbv pipetjes zoals frontline combo, practic, advantix of tekenbanden
 • Het voorkomen van aanhechting door bv advantix pipetten of scalibor tekenband